Hart
De Cavalier krijgt vroeg of laat te maken met hartklachten. Meestal gaat het hier over MVD, mitral valve disease, ofwel hartklepdefecten. Het kan beginnen met een kleine hartruis, eventueel hoorbaar via auscultatie of stethoscoop. Echter is de enige goede manier om deze afwijking op te sporen het ondergaan van een kleuren echo doppler. Een door de Cavalier Club Nederland erkend cardioloog, die op de hoogte is van het protocol, kan een doppler onderzoek doen en zo een gradatie toekennen met
betrekking tot de ernst van de aandoening. Deze gaat van:
A: geen afwijkingen | |
B: minimale afwijkingen |
C: milde afwijkingen |
D: matige afwijkingen |
E: ernstige afwijkingen |
In theorie geldt hoe langer de hond vrij blijft van deze aandoening, hoe meer kans er bestaat dat de nakomelingen dit minder ernstig vererven of pas op latere leeftijd krijgen. Een kleine afwijking op een latere leeftijd hoeft zeker niet altijd ernstig te zijn en vaak kan de hond zonder (veel) medicijnen probleemloos oud worden.
Hoewel er momenteel geen wetenschappelijk bewijs is om MVD te voorkomen, kunnen enkele voedingssupplementen gegeven worden die nuttig blijken te zijn in het behandelen of vertragen van hartkwalen zoals taurine, l-carnitine, Q10, omega 3-olie, arginine, magnesium... Zie hiervoor ook http://www.cavalierhealth.org/mitral_valve_disease.
Citaat: UK cardiologist Simon Swift noted at a 2010 symposium that:
"Interestingly, asymptomatic dogs fed a 'heart diet' had a reduction in heart size. The 'heart diet' included decrease sodium, increased levels of arginine, carnitine and taurine as well as supplementation with omega 3 fatty acids. Whether this translates into a delay before heart failure develops remains to be proven."
Vrij naar: www.cavalierhealth.org, www.cavalierclub.nl
Terug naar erfelijke aandoeningen